چهارشنبه 10 خرداد 1340 / 16 ذىالحجه 1380 / 31 مه 1961
6 بازدید
اعتصاب کارمندان ادارات کل پست تهران و کاریر (اداره تلفن راه دور)
به دنبال اعتصاب بعضى از کارمندان وزارت پست، از ساعت هشت صبح امروز کارمندان ادارات کل پست تهران و کاریر، تلفن دولتى و همچنین کارمندان قسمتهاى ادارى نیز دست از کار کشیدند و به اعتصاب کارمندان قسمت فنى و دوشیزگان قسمت مخابرات وزارت پست و تلگراف و تلفن پیوستند. به این علت از صبح امروز ارتباط تلفنى کاریر و بىسیم با تمام نقاط کشور و دنیا قطع شد.
از ساعت نه صبح، درِ ورودى وزارت پست و تلگراف و تلفن بسته شد و مامورین انتظامى مانع از داخلشدن افراد مىشدند. عدهاى از مراجعین که براى انجام کارهاى خود به وزارتخانه مراجعه مىکردند، به علت قطع دستگاههاى ارتباطى، در جلو درِ ورودى اجتماع کرده بودند. در ساعت ده صبح به اطلاع آنها رسید که به علت اعتصاب کارمندان، وزارت پست و تلگراف و تلفن امروز تعطیل است. تا آن ساعت حدود 1500 نفر از کارمندان اعتصاب کننده در سالن مخابرات وزارتخانه جمع شده بودند.[i]
عصر امروز خروج کارمندان متحصن از ساختمان پست و تلگراف آزاد بود، ولى مامورین انتظامى از ورود کارمندان جدید جلوگیرى مىکردند. در ساعت 5/10 بعدازظهر هوشنگ سمیعى ـ وزیر پست و تلگراف و تلفن ـ طى نامهاى، از کارکنان وزارت پست و تلگراف و تلفن تقاضا کرد که به اعتصاب خویش پایان دهند و مطمئن باشند که دولت، به کار آنها رسیدگى خواهد کرد.
سه ساعت بعد از قرائت این نامه اعتصابکنندگان بنا به خواهش مامورین انتظامى سالن مخابرات را ترک کردند.[ii]
واکنش نخستوزیر به اعتصاب کارمندان پست و تلگراف و تلفن
گزارش امروز خبرگزارى آسوشیتدپرس درباره واکنش على امینى ـ نخستوزیرـ به اعتصاب کارمندان وزارت پست و تلگراف و تلفن است. امینى دستور داده که کارمندان اعتصابى بىدرنگ به سرکار خود برگردند و به دولت فرصت مطالعه، درباره درخواستهاى خود را بدهند.
امینى گفته است:
«کارمندان اعتصابى پانزدهسال است که درخواستهاى امروز خود را تکرار مىکنند و حالا حاضر نیستند یک ماه براى رسیدگى به درخواستهاى خود به دولت وقت بدهند.»[iii]
دیدار سه ساعته شاه و نخستوزیر
«دکتر امینى اظهار داشت که [امروز به] مدت سه ساعت در کاخ سعدآباد، درباره مسائل جارى با شاهنشاه گفتوگو کرده است. دکتر امینى که براى رفع بحران مالى ایران سى میلیون دلار کمک فورى از امریکا درخواست کرده، گفت که درباره این مسئله و مسائل مربوط به مناسبات ایران و شوروى و اوضاع ناراحت کشور و اعتصاب کنونى با شاهنشاه مذاکره نموده است. مسئله امکان توسعه اعتصاب کنونى و اعتصابات تازه در آینده، مشکل بزرگى براى حکومت امینى به وجود آورده است. این اعتصابها ممکن است به هنگام آغاز انتخابات عمومى و خروج ایران از سازمان پیمان مرکزى [سنتو]، مورد استفاده جبهه ملى واقع شود و فشارهاى تازهاى بر دولت وارد آورد.»[iv]
رد احتمال اعتصاب کارگران صنعت نفت
عطاءالله خسروانى ـ وزیر کار ـ گفت که وى مشغول اقداماتى است تا از اعتصاب احتمالى کارگران صنایع نفت ایران جلوگیرى کند. وى افزود که نمایندگان کارگران صنایع نفت براى تشکیل کنفرانسى، درباره مسئله دستمزد خود در تهران اجتماع کردهاند و فعلاً خطر اعتصاب در مناطق نفتخیز وجود ندارد.
از طرف دیگر خبر مىرسد که هزاران نفر از کارگران صنایع نفت در مسجد سلیمان، رسما اولیاى امور را تهدید به اعتصاب کردهاند.[v]
شرط امریکا برای کمک مالى به ایران
بعدازظهر امروز، مقامات وزارت امورخارجه امریکا اظهار داشتند که دولت ایران تقاضاى کمک مالى را تسلیم ادوارد ویلز ـ سفیر امریکا در ایران ـ کرده است. آنها گفتند که این تقاضا مورد بررسى و مطالعه قرار مىگیرد و هنوز تصمیمى اتخاذ نگردیده است.
کارشناسان اقتصادى صندوق بینالمللى پول نیز اظهار داشتند که اگر دولت جدید ایران، طرح قابل قبول تازهاى درباره تثبیت وضع اقتصادى این کشور تسلیم کند، ممکن است اعتبار بیشترى به آن داده شود.[vi]
رصد اوضاع ایران توسط انگلستان
بعدازظهر امروز هیئت مطبوعاتى ایران به مدت سه ساعت، در وزارت امور خارجه انگلستان با سرراجرز استیونس ـ کفیل معاون وزارت امور خارجه و سفیر کبیر سابق دولت بریتانیا در ایران ـ ملاقات کردند. در این جلسه سؤالاتى از طرف هیئت مطبوعاتى ایران طرح شد. سرراجرز استیونس که نظریاتش در مورد امور خاورمیانه مؤثر است، در جواب سؤال یکى از اعضاى هیئت در مورد سنتو اظهار داشت:
«من از طرز تفکر و نظریه دولت فعلى ایران نسبت به وضع [پیمان] سنتو اطلاع کامل ندارم. ولى قطعاً دولت جدید ایران نیز نسبت به سنتو و تعهداتى که داده، وفادار است. بلاشک حالا که فعالیتهاى سنتو علاوه بر مسائل اقتصادى، در کادر فعالیتهاى نظامى و سیاسى نیز متمرکز شده است، اهمیت سنتو را براى کشورهاى عضو دنیاى آزاد [مثل امریکا]، بیشتر کرده و سنتو داراى آیندهاى بسیار درخشان خواهد بود.»
از سفیر سابق انگلستان در ایران سؤال شد که نظر رسمى دولت انگلیس نسبت به وقایع اخیر ایران چیست؟ استیونس پس از اینکه مدتى با صداى بلند خندید و قهقهه زد، گفت:
«دولت انگلیس با کمال دقت ناظر وقایع اخیر ایران بوده است.»[vii]
[i]ـ روزنامه اطلاعات ـ ش 10517 ـ 10/3/1340 ـ ص 17.
[ii]ـ همان ـ ش 10518 ـ 11/3/1340 ـ ص 21.
[iii] ـ بولتن خبرگزارى پارس محرمانه ـ ش 60 ـ 11/3/1340 ـ ص 14 و 15.
[iv] -همان.
[v]ـ همان.
[vi]ـ روزنامه کیهان ـ ش 5371 ـ 11/3/1340 ـ ص 17.
[vii]ـ روزنامه اطلاعات ـ ش 10519 ـ 13/3/1340 ـ ص 1.