شنبه 27 آبان 1340 / 9 جمادى‏‌الثانى 1381 / 18 نوامبر 1961

8 بازدید

افزایش فحشا و خرافات در ایران در دوره ریاست جمهورى آیزنهاور

در شماره امروز روزنامه وظیفه، مطلبى به قلم آیت‌الله علامه صدر چاپ شده است.

او با ذکر نمونه هایى از نشر فحشا در ایران، نتیجه مى‌گیرد که در دوره ریاست جمهورى آیزنهاور - رئیس‌جمهور امریکا - انتشار فحشا و خرافات در ایران بالا رفته است. آیت‌الله علامه صدر نتیجه گرفته است: دوره زمامدارى آیزنهاور بر کشور خودش هم شوم بود و زیانهایى که به حیثیت آن کشور زد، بى‌سابقه و جبران‌ناپذیر بود.

در این مطلب، آیت‌الله علامه صدر به دستگاه رهبرى اجتماع ایران به خاطر بى‌اعتنایى به احساسات و عواطف ملت در روزهاى دهه آخر صفر به خاطر آوردن دستگاه کامل ارکستر چند صد نفره به ایران و تشکیل دادن مجالس شب‌نشینى مفصل از زن و مرد، اعتراض مى‌کند و این خاطره را به یاد مى‌آورد: هنگامى که خبر رحلت آیت‌الله بروجردى، به لبنان رسید و شیعیان عزادار شدند، عید مسیحیان بود، یعنى عید پاک و مسیحیان شهر صور مراسم جشن و شادمانى را برپا کرده بودند. ولى به احترام عزادارى مسلمانان، دست از سور و سرور برداشتند. این بود هماهنگى مسیحیان لبنانى با مسلمانان آنجا به مناسبت وفات یک عالم بزرگ [اسلامى]. ولى در ایران، دهه آخر ماه صفر بود و وفات پیغمبر اسلام ووفات امام دوم و وفات امام هشتم... تمدن لبنانى کجا و تمدن امریکایى! مرگ یک عالم کجا و وفات پیشوایان مقدس اسلام! ببین تفاوت از کجاست تا به کجا!![1]

نظر مطبوعات درباره فرمان اخیر محمدرضا پهلوى 

مجله خواندنى‌ها در شماره امروز خود، فرمان اخیر شاه به نخست‌وزیر را دستورهایى مربوط به رفورم و اصلاح دانسته که ممکن است مبداء تحول تازه‌اى در ایران واقع گردد.

به نوشته این مجله: آنچه ما کم داریم نوشته نیست، عمل است و عمل هم قدرت انسانى مى‌خواهد و از هر آدم جنت مکانى نمى‌شود انتظار عمل حاد داشت. تازه هر عمل حادى خوب نیست، مگر آنچه در مورد سیاست ملى دور بزند... اما در کمال تأسف باید عرض کنیم امید توفیق براى این فکر نمى‌بینیم. زیرا هر کس براى کارى ساخته شده و قدیمی‌ها گفته‌اند مرغى که انجیر مى‌خورد نوکش کج است. این قیافه‌هاى نازنین که ما مى‌شناسیم نه  تنها این رفورم را نمى‌توانند انجام دهند، بلکه این فکر را آن‌چنان مبتذل خواهند ساخت که مردم از هرچه رفورم است بیزار شوند. شاه در صورتى که به هر دو جزء رفورم توجه کند، آن وقت ما جلو مى‌افتیم. دو جزء رفورم یکى نوشته و قانون و مصوبات است و دیگرى «آدم». ما از لحاظ نوشته کمبود نداریم و این آدم است که باید رفورم یا انقلاب را رهبرى کند و نمى‌شود به دست مردم محافظه‌کار و به زور نوشته و قانون رفورم کرد... مکانیسم رفورم و اصلاح غیر از آن است که در دولت‌هاى عادى وجود دارد و ما از این کار سود نمى‌بریم، مگر اینکه آن مکانیسم به وجود آید.[2]

 گفتگوی نخست‌وزیر درباره خبرهای جدید دولت

به ماسبت ششمین سال استقلال مراکش از ساعت 6 بعدازظهر امروز مجلس جشنى در محل سفارت این کشور در تهران ترتیب داده شده بود. در این ضیافت نخست‌وزیر، چند تن از وزیران و عده‌اى از شخصیت‌هاى ایرانى و دیپلماتهاى خارجى مقیم تهران شرکت داشتتند. در این مجلس، خبرنگاران جراید دور نخست‌وزیر حلقه زدند و این مصاحبه شکل گرفت.

- خبر طرح جدیدى براى محاکمه وزراء در هیئت دولت صحیح است؟

امینى: بله. گذشته از جنبه‌هاى سیاسى، هر کس در هر موقعیتى دزدى کرده باید مجازات شود و ما این کار را خواهیم کرد.

- آیا اقدامات دولت به ثبات و آرامش در مملکت لطمه‌اى نمى‌زند؟

امینى: چه لطمه‌اى مى‌زند؟ اگر ما دزدها را بگیریم و فساد از بین برود، ثبات بیشتر مى‌شود.

- آرامش دو، سه روزه اخیر، آرامش قبل از توفان نیست؟

- چه توفانى؟...[3]

اصلاح آیین‌نامه سینماها

امروز روزنامه اطلاعات متن اصلاح شده آیین‌نامه سینماها را منتشر کرد. این متن مورد تأیید مقامات دولتى قرار گرفته به دستور نخست‌وزیر براى اجرا به وزارت کشور ابلاغ شده است.

ماده پنجاه آیین‌نامه سینماها مى‌گوید که هیچ‌گونه فیلمى را نمى‌توان در هیچ‌یک از سینماها و اماکن عمومى یا محل اجتماعات دیگر و تلویزیون و یا وسیله دیگرى به معرض نمایش گذارد، مگر اینکه مورد بازدید کمیسیون نمایش قرار گیرد و پروانه نمایش [براى آن فیلم] صادر شده باشد.

ماده 51 شرح مى‌دهد که کمیسیون نمایش مرکز از نمایندگان وزارت کشور، وزارت فرهنگ، شهربانى کل کشور، سازمان امنیت و اداره انتشارات و رادیو تشکیل شده است و از سندیکاى سینماها یک نفر نماینده نظر مشورتى خود را به کمیسیون خواهد داد.

ماده 55 مواردى را که نمایش فیلم آن در کشور ممنوع است، شرح داده است. مثل: مخالفت با رژیم مشروطه سلطنتى، اهانت به مقام سلطنت و خاندان بلافصل سلطنتى، انقلابات سیاسى در کلیه کشورها که منجر به تغییر رژیم سلطنت گردد، تحریک به انقلاب و عصیان علیه حکومت و رژیم سلطنتى کشور، هر نوع فیلمى که در آن قاتل و جانى و سارقى در نتیجه قتل بدون مجازات مانده باشد، هرگونه شورش و انقلاب در زندان که منجر به شکست قواى انتظامى و پیروزى زندانیان گردد، تحریک کارگران و دانشجویان و کشاورزان و سایر طبقات به مقابله با قواى انتظامى و تخریب کارخانجات یا مدارس و...

تبصره‌هاى ماده 55 مى‌گوید: چنان‌چه صاحب فیلم و یا نماینده سندیکاى سینماها به تشخیص کمیسیون نمایش معترض باشد، رأى شوراى عالى نسبت به فیلم مورد اعتراض قطعى و لازم الرعایه خواهد بود. شوراى عالى نمایش عبارت خواهد بود از وزیر کشور یا قائم‌مقام او، وزیر فرهنگ یا قائم‌مقام او و رئیس سازمان امنیت یا قائم‌مقام او که نظر خود را در ظرف مدت ده روز پس از وصول گزارش کمیسیون اعلام خواهد داشت.[4]


[1]ـ روزنامه وظیفه ـ ش 197 ـ 27/8/1340 ـ ص 1 و 4. 

[2]ـ مجله خواندنى‌ها ـ ش 17 ـ 27/8/1340 ـ ص 5.

[3]ـ روزنامه اطلاعات ـ ش 10659 ـ 28/8/1340 ـ ص 1.

[4]ـ روزنامه اطلاعات ـ ش 10658 ـ 27/8/1340 ـ ص 1 و 17.