سهشنبه 16 آبان 1340 / 27 جمادىالاول 1381 / 7 نوامبر 1961
6 بازدید
اجتماع هنرجویان هنرستان صنعتى تهران
امروز هنرجویان هنرستان صنعتى تهران در اعتراض به وضع کارگاههاى برق و قسمت ساختمان و مکانیک که از لحاظ مواد اولیه در مضیقه هستند، از رفتن به کلاسهاى درس خوددارى و در محوطه هنرستان اجتماع کردند. هنرجویان هنرستان، تقاضاها و اشکالات خود را در اعلامیهاى چاپى بین هنرجویان منتشر کردند.[i]
اجحاف به ایرانیان در نواحى نفتخیز
در شماره امروز روزنامه اتحاد ملى و در ذیل عنوان «باز هم اجحاف نسبت به ایرانى» آمده است: در نواحى نفتخیز دارند اندکاندک زمزمه بلند مىکنند [که] قیمت نفت ایران ارزان است و باید گرانتر شود! ولى هیچ در فکر کمکردن مخارج زاید نیستند. مثلاً آیا شما مىدانید لولهاى را که از گچساران به خارک کشیدند، اول گفتند ده میلیون لیره خرج دارد، بعد در عمل سى میلیون لیره از کار در آمد! در جزیره خارک کنتراتچى ایرانى حاضر شد هر چادر را با زیرسازى سمنتى در 310 تومان تمام کند، به او ندادند و با همان شرایط به یک کمپانى انگلیسى دادند، هر چادر 15600 ریال! رستوران خارک را یک ایرانى حاضر شد اداره کند و در مقابل سه وعده خوراک از هر نفر 320 ریال بگیرد، به او ندادند. با همان شرایط به یک انگلیسى دادند به مبلغ 580 ریال! براى توسعه فرودگاه مسجد سلیمان با یک انگلیسى قرارداد بستند. او مقدارى خاک از این طرف به آن طرف ریخت و چون از کارش جلوگیرى کردند، داد و فریاد راه انداخت و هشت میلیون ریال خسارت گرفت و رفت![ii]
قول صندوق وامهاى عمرانى امریکا براى پرداخت وام جدید به ایران
شماره امروز روزنامه اطلاعات خبر داده است: سه تن از نمایندگان صندوق وامهاى عمرانى امریکا، تهران را به سوى واشنگتن ترک گفتند. نمایندگان مزبور از جادههایى که از طریق وام صندوق وامهاى عمرانى امریکا ساخته شده و یا در حال ساختمان است بازدید کردند و علاوه بر این صورت مخارج و هزینههاى این جادهها در اختیارشان گذاشته شده است. مهمترین مسئلهاى که در مذاکرات اخیر بین مقامات سازمان برنامه و نمایندگان صندوق مزبور صورت گرفته است، مسئله اخذ وام جدیدى براى اتمام و تکمیل طرحهاى برنامه دوم مىباشد. در صورتى که اعتبار جدیدى در اختیار سازمان برنامه گذاشته نشود، قسمتى از طرحها نیمه تمام خواهد ماند. نمایندگان صندوق وامهاى عمرانى امریکا قول دادهاند براى جلبنظر مقامات صندوق مزبور به منظور پرداخت وام جدیدى به ایران، کوشش به عمل آورند.[iii]
ورود سالانه دو میلیون نسخه مطبوعات خارجى به کشور
به گزارش یکى از روزنامههاى چاپ امروز: در حال حاضر در حدود سالى دو میلیون [نسخه] مطبوعات خارجى وارد ایران مىشود و بابت آنها ارز مىدهند. اخیراً کمیسیون ارز مشکلاتى در اینباره فراهم نموده، دستور داده فاکتور ارسال مطبوعات خارجى باید به تصدیق کنسولگریهاى ایران در خارجه هم برسد و آنها نیز براى تصدیق، فرستادن چند شماره روزنامه یا مجله، مبلغى در حدود پنج دلار، یعنى 375 ریال، مىخواهند. این امر موجب اعتراض شدید مطبوعات خارجى شده است. زیرا آنها تصدیق اتاق بازرگانى خودشان را در 19 ریال به دست مىآورند.
در حال حاضر روزى 450 نسخه روزنامه نیویورک تایمز، هشتصد شماره هرالد تریبون، 3900 نسخه مجله هفتگى تایم، 2400 نسخه مجله نیوزویک، 1500 نسخه مجله هفتگى لایف، سیصد نسخه روزنامه دیلى تلگراف لندن، 120 شماره تایمز انگلستان، 150 نسخه دیلى اکسپرس و صد نسخه روزنامه منچستر گاردیان به تهران وارد و در سراسر ایران توزیع مىشود و اغلب نیز به فروش مىرسد.[iv]
شرط نخستوزیر برای برگزاری انتخابات
امشب سفارت شوروى در تهران به مناسبت شروع چهل و پنجمین سال انقلاب اکتبر مجلس ضیافتى ترتیب داد که در آن نخستوزیر، وزیر دربار، وزیر امور خارجه، اعضاى هیئت دولت، شریف امامى - نخست وزیر سابق - و چند تن از اعضاى کابینه او، عدهاى از نمایندگان سابق مجلسین سنا و شوراى ملى، رئیس شهربانى کل کشور، چند تن از امراى ارتش، مقامات وزارت امور خارجه، روزنامهنگاران و دیپلماتهاى خارجى شرکت داشتند.
على امینى بعد از همه وزیرانش وارد ضیافت شد و به مجرد مشاهده یکى از نمایندگان سابق مجلس شوراى ملى، روبه او کرده گفت: شما تا کى مىخواهید از عنوان نماینده سابق استفاده کنید. خود من هم یک زمانى نماینده مجلس بودم. ولى بعداً دیگر از عنوان نماینده سابق هیچگاه استفاده نکردهام. پریروز خواندم که آقایان به عنوان نماینده سابق اجتماع کردهاند. من منظور از این اجتماع را نفهمیدم. خود ما اگر یک روز جلساتى تشکیل مىدادیم و اجتماع مىکردیم، لااقل مىگفتیم به عنوان مخالفت با دولت است. اما اینها که این را هم نمىگویند. اگر براى شروع انتخابات هم هست که من از روز اول گفتم تا اتمسفرى به وجود نیاید که من بدانم انتخابات به طور درست و صحیح انجام مىگیرد، انتخابات را شروع نخواهم کرد. حالا باید این اتمسفر را به وجود آورد.
از نخستوزیر راجع به شناسایى حکومت الجزایر سؤال شد و به ایشان گفته شد که تظاهرات دانشجویان به نفع مردم الجزایر، در پارهاى محافل به عنوان مقدمات شناسایى حکومت وقت الجزایر از طرف دولت ایران تلقى شده است. على امینى در جواب گفت: به هیچوجه این تعبیر درست نیست. دانشجویان مىخواهند از هر فرصتى براى تظاهرات استفاده کنند و این هم خودش فرصتى بود.
على امینى ضمن بحث اظهار داشت: امروز یک روزنامهنگار امریکایى پیش من بود. ضمن صحبت درباره انتخابات، به او یک شماره از روزنامه توفیق را که کاریکاتور مرا کشیده بود دادم. گفتم این بهترین هدیهاى است که با خود به امریکا مىبرى. واقعاً کاریکاتور خوبى بود.
این کاریکاتور، امینى را در روز قیامت نشان مىدهد که مشغول شیپور زدن است و خبر مىدهد که: پاشین انتخابات شروع شد![v]
صادرات ده تن انواع فرش
اخبار رسیده از محافل مطلع بازار حاکى است که معاملات فرش رونق بیشترى گرفته است. در مدت چند روز گذشته ده تن از انواع مختلف فرش به خارج صادر شده که قسمت اعظم آن به فرانسه و انگلستان و آلمان ارسال گردیده است.
همچنین طبق اطلاع حاصله قریب سیصد تن تخم کوچک جهت صدور به روسیه مورد معامله قرار گرفته است.[vi]
[i]ـ روزنامه ملیون ـ ش 103 ـ 17/8/1340 ـ ص 1.
[ii]ـ روزنامه اتحاد ملى ـ ش 686 ـ 16/8/1340 ـ ص 1 و 3.
[iii]ـ روزنامه اطلاعات ـ ش 10649 ـ 16/8/1340 ـ ص 8.
[iv]ـ روزنامه اتحاد ملى ـ ش 686 ـ 16/8/1340 ـ ص 1 و 3.
[v]ـ روزنامه کیهان ـ ش 5502 ـ 17/8/1340 ـ ص 15.
[vi]ـ روزنامه بورس ـ ش 85 ـ 16/8/1340 ـ ص 4.