سه‏‌شنبه 21 آذر 1340 / 3 رجب 1381 / 12 دسامبر 1961

5 بازدید

 رژه واحدهاى ارتش در میدان جلالیه

به مناسبت روز آذرآبادگان (امروز) مراسم سان و رژه واحدهاى ارتش در میدان جلالیه و در برابر شاه برگزار شد.[1]

شرط نخست‌وزیر برای برگزاری انتخابات

امروز به مناسبت جشن جلوس پادشاه عربستان سعودى به سلطنت، میهمانى ناهار در منزل سفیر آن کشور (حمزه غوث) در تهران برگزار شد. در کنار بره‌هاى بریان و اغذیه گوناگون، نزدیک دو ساعت، مجمع وزیران و رؤساى مجلسین و سایر افراد بانفوذ برپا بود.

سردار فاخر (رضا حکمت) در این جمع گفت: من دیروز [20 آذر] شرفیاب بودم و خیلى چیزها به اعلى‌حضرت عرض کردم. حیف که مردم نمى‌آیند و همراهى نمى‌کنند. ولى دولت خواه‌ناخواه مجبور است انتخابات بکند. من نمى‌دانم چرا حاضر نیستند روى زمین صاف راه بروند.

سردار فاخر همچنین گفت: من عرض کردم که خرابى از دخالت‌هاى دولت و عوامل اوست. حتى عرض کردم ممکن است لیست منفى هم در کار باشد و اشخاص ناباب حق نداشته باشند وکیل شوند. ولى لیست مثبت کار را خراب مى‌کند. دخالت از دولت‌هاست. متأسفانه مى‌گردند و بدترین اشخاص را انتخاب مى‌کنند.

على امینى - نخست‌وزیر - هم در این جمع حاضر بود و به سردار فاخر پاسخ داد: صحیح است و به همین علت تا محیط سالمى به وجود نیاید، چون خودم علیه انتخابات بد، مبارزه کرده‌ام، دست به چنان انتخاباتى نخواهم زد.

امینى همچنین گفت: کو این عکاس‌ها که عکس‌بردارند تا همه بدانند که ما با هم قهر نیستیم.

سردار فاخر هم گفت: این روزنامه‌ها هستند که از هیچ، همه‌چیز به وجود مى‌آورند.[2]

انتقاد على امینى از ناقضان قانون اساسى

از ساعت 6 بعدازظهر امروز، عده‌اى از سردفتران تهران در محل کانون سردفتران حاضر شدند و حرف‌هاى نخست‌وزیر را شنیدند. على امینى در این نطق، بیشتر با مخالفانش سخن گفت. بخش‌هایى از نطق او چنین است:

- من متأسفم که بعضى از اشخاص، سنگ قانون اساسى را به سینه مى‌زنند که خودشان ناقص این قانون هستند.

- عده‌اى موضوع مفاصاحساب را پیش کشیده‌اند. بنده با اینکه رئیس دولت هستم خبر ندارم. باید تحقیق بکنم. البته ما نفتى مى‌فروشیم و پولى هم مى‌گیریم. خریدار و فروشنده باید صورت حساب بدهند. چون در مملکت ما مفاصاحساب سابقه ندارد. فکر نمى‌کنم دیگران هم مثل ما باشند. من از این اعتراضات بى پروپا از بین نمى‌روم.

- عده‌اى خیال مى‌کنند اگر دولت بى‌طرف بشود، تمام تشنجات از بین مى‌رود و حال آنکه بى‌طرفى به معناى قرن هفده و هجده وجود ندارد. حتى نهرو در یکى از اظهارات خود در واشنگتن مى‌گفت: هند آن طورى هم که مى‌گویند بى‌طرف نیست و براى حفظ استقلال خودش باید یک عده هم‌فکر و متحد داشته باشد تا در مقابل خطر پافشارى بکند. آقایانى که در مورد تز بى‌طرفى فکر مى‌کنند، باید متوجه باشند و بدانند منظور کسانى که بى‌طرفى را به ما پیشنهاد مى‌کنند چیست؟ اگر کسى توانا بود
بى‌طرفى مهم نیست. اینها خیال مى‌کنند اگر بى‌طرف شدند همه به ما کمک مى‌کنند. بهترین دلیل و استدلال در این مورد این است. کسانى که هم از توبره و هم از آخور خوردند، نتیجه‌اش را دیدند و دیدند که عاقبت کار آنها به کجا کشیده شد. نتیجه این شد که جنس‌شان را گرفتند و توپ و تفنگ به آنها دادند. نتیجه این کار از نظر اقتصادى معلوم است.

- کشور دوست و متفق ما ترکیه را ملاحظه فرمودید، موشک دارند، جزو پیمان مرکزى سنتو هم هستند و کمتر مورد تبلیغات ناروا قرار دارند. این همه براى این است که انضباطى در آنجا هست و آن این است که مى‌دانند اکثریت به اتفاق از آنان پیروى مى‌کنند. ولى در مملکت ما هر کسى دنبال یک سیاست مى‌رود. باید با توجه به عوامل داخلى و بین‌المللى به دنبال سیاست رفت و بحران اقتصادى و حیف و میل‌ها به سیاست خارجى مربوط نیست. مثلاً اگر بى‌طرف بودید، این وضع پیش نمى‌آمد؟ این حساب‌ها را باید تفکیک کرد. مدتى تمام این بدبختی‌ها را به حساب شرکت نفت مى‌گذاشتند. البته من منکر نیستم امروز عده تحصیل‌کرده‌هاى مملکت ما خیلى زیاد شده و قابل قبول نیست که تمام بدبختی‌ها را به گردن دیگران بیندازیم. کدام خارجى گفته است که اموال مردم را حیف و میل بکنید. البته مدتى خارجی‌ها آمدند اخلاق ما را فاسد کردند. رشوه را رواج دادند. ولى حالا که متوجه شدید، نکنید، چشم‌ها را باز کنید.[3]

صادرات روزانه بیست هزار رشته روده به اروپا و امریکا

داد و ستد روده صادراتى ادامه دارد و روزانه در حدود بیست هزار رشته روده به کشورهاى اروپا و امریکا صادر مى‌شود. معاملات روده تا پایان فصل زمستان به همین ترتیب ادامه خواهد یافت.[4]


[1]ـ گاهنامه پنجاه سال شاهنشاهى پهلوى ـ ج 2 ـ نشریه  کتابخانه پهلوی- ص 1486.

[2]ـ روزنامه اتحاد ملى ـ ش 687 ـ 23/8/1340 ـ ص 1 و 4.

[3]ـ روزنامه کیهان ـ ش 5531 ـ 22/9/1340 ـ ص 15.

[4]ـ روزنامه بورس ـ ش 110 ـ 22/9/1340 ـ ص 1.